Sunday, 1 April 2012

Две седмици - Великден! Ден 1 - Пролетно почистванеОстават точно две седмици до Великден. Тази година православният Великден е на различна дата от католическия. Разминаваме се с една седмица и тук при нас реално празника е на 8ми април, магазините са заляти със зайчета, пиленца, шоколадови яйца, декорации, всичко е украсено в свежи пролетни цветове, което пък яко разбуди празничното настроение в мен. И, макар че ние си празнуваме на нашата дата, започвам още от сега с Великденската тема, просто не мога да устоя.
Не обещавам, но ще дам всичко от себе си и ще се постарая в царството да има по една великденска тема всеки ден до Великден.
Първата публикация от великденската поредица е свързана с нещо, което почти всички правим по това време на годината, независимо от религия, националност или местоположение, а именно Пролетно почистване!
Беше ми любопитно да разбера от къде идва тази традиция и направих малко проучване в Интернет. Оказва се, че има няколко предполагаеми първоизточника.
Първата версия свързва пролетното почистване с персийската нова година, която е на първият ден от пролетта, като седмицата преди празника и до ден днешен иранците извършват обстойно почистване на домовете си, наречено "khooneh tekouni", което преведено буквално значи " разтърсване на къщата".

Следващата теория ни отвежда при древната еврейска практика на щателно почистване преди един от най - големите еврейски празници Песах ( Pesach ), който също е през пролетта. Празника продължава осем дена, през които консумирането на храни и напитки, който са преминали през процес на втасване или ферментация с помощта на мая е стриктно забранено. Но не е само това, всички продукти съдържащи мая и закваска ( наричани хамец ), трябва да бъдат изнесени от дома, в това число и малките трошички. Поради тази причина, преди Песах, къщата се изчиства из основи.
Друго предположение сочи китайците като първо основатели на пролетното почистване. Точно преди да настъпи тяхната нова година, къщата се почиства много добре, като се счита, че по този начин се изхвърля лошата енергия и лошият късмет, които са се е натрупали през годината.
Лично за мен, а може би и за повечето от вас , ритуала на пролетното почистване е свързан с Великден. Точно, за това смятам, че тази тема е много подходяща за започване на Великденският ми проект.
Доста помислих, как точно да оформя публикацията и стигнах до извода, че пролетното почистване е нещо много персонално, всеки си има свои похвати и организация. Та, мислих, мислих и реших, че е по - добре вместо да ви пиша как точно аз организирам голямото почистване на дома си, да ви представя какво използвам в него ( както и в ежедневното почистване ) .


Както се вижда от снимката, всички препарати, които използвам са домашно приготвени. Изминаха почти две години, от както постепенно започнах да премахвам купените почистващи препарати от дома ни. Тази стъпка беше абсолютно логично продължение на навиците, които през последните 6-7 години станаха наши неизменни спътници - рециклиране и разделно хвърляне на отпадъците, търсенето на ново предназначение на старите неща и други в този дух.
Това е нашият малък жест не само към планетата, но и към нашето собствено здраве. Понеже не искам публикацията да става сериозна и тежка, няма да се впускам в подробности относно вредите от фабричните почистващи препарати. Освен това, уважавам правото на всеки човек да избира по какъв начин да живее живота си и не мисля, че е редно да ви убеждавам в каквото и да било. Просто искам да споделя какъв избор съм направила самата аз.


Ето го и първият "препарат". Основна съставка - бял оцет, които е мой първи приятел в почистването. Поради високата си киселинност, той е много ефективен в борбата с повечето бактерии, микроби и мухъл. Освен това е евтин, не вреди на природата и най - важното не съдържа токсични вещества вредни за здравето. Този спрей използвам за почти всичко: кухненски плот, маси, хладилник, столове, пералня, сушилня....Ако миризмата ви притеснява,  не се плашете, у нас не мирише на току що направена зелена салата. Минути след като почистите миризмата се изпарява. Тук можете да прочете още за оцета, като почистващо средство.


В почистването на банята много ми помага кислородната вода. Както оцета, тя струва малко, не отделя вредни газове и има страшно много приложения. Има анти бактериални и противо - гъбични свойства и почиства много добре мухал и плесен. 
Приготвяйте само толкова разтвор, колкото ще ви е нужен в момента, или използвайте тъмна бутилка, защото при контакт със светлина, кислородната вода губи свойствата си.За прозорците, старият изпитан метод на нашите майки и баби - отново с помощта на оцета.
Като добавим и няколко страници от вчерашния вестник, на прозорците не им остава нищо друго освен да светят от чистота.

Последна, но не на последно място е добре познатата на всички сода бикарбонат. Тя, също както оцета и кислородната вода е многофункционално почистващо средство. Винаги имам кутийка със сода в кошницата за чистене. Използвам я основно за почистване на готварската печка, както и за търкане дъната на тенджери и тигани, защото да забравя, че готвя не се случва рядко.

Ами това са май, основните неща, които използвам при почистването на нашият малък дом. Благодарение на тези три прости съставки, домът ни е чист, без токсични вещества и опасни за здравето агенти, да не говорим, за това, че ми спестяват доста място и пари.

За тези от вас, които имаха търпението да прочетат всичко това, и които имат желанието да опитат някой от тези рецепти, събрах етикетите в един файл, който само трябва да се разпечата.


6 comments:

 1. Ради, тези дни за втори път ми се случва да се замисля какво използвам в дома си ... Много полезна публикация! Признавам си, че съм от маниаците, които си мислят, че им трябват много почистващи препарати, за да е всичко чисто и дезинфектирано ... Определено ме накара да преосмисля някои неща. Благодаря за споделеното! Прегръдки!

  ReplyDelete
 2. Габи и аз в началото, имах подобни на твоите мисли, но след доста дълго ровене в Интернет и изчитането на безброй статии и резултати от изследвания, взех решение и съм доволна от резултата. Радвам се, че ти е било полезно и интересно да прочетеш моята гледна точка! Прегръдки и хубава нова седмица!

  ReplyDelete
 3. Много хубава статия! Определено ме вдъхнови да започна промените и в тази посока. Оцет съм използвала само за почистване на варовик и работи отлично.
  И също така много искам да ти благодаря за уточнение с дните на Великден, защото аз така се бях отнесла, че въобще не проверих на коя дата е провославния и вече бях готова да боядисвам яйца тоя четвъртък :-)
  Поздрави

  ReplyDelete